Craniosacraal therapie, wat is het?

Craniosacraal therapie is een holistische behandelmethode die werkt met een hele subtiele, zachte aanraking en daarbij kijkt naar de gehele mens, zowel fysiek als emotioneel.

Craniosacraal therapie is een therapie die werkt aan het bindweefsel in ons lichaam, de fascie. De fascie is een fascinerend weefsel. Het zit niet alleen overal in het lichaam, het is ook overal verbonden met elkaar. Fascie verbindt het hele lichaam. Vergelijk het met een afgepeld mandarijntje dat laat zien dat elk laagje verbonden is. Al het witte om de mandarijn en de vliesjes tussen elk partje kun je vergelijken met het bindweefsel in ons lichaam.
Deze verbinding van de fascie door het hele lichaam betekent ook dat de oorzaak van bijvoorbeeld nekklachten vaak niet uit de nek komt. Het kan bijvoorbeeld door een spanning vanuit de fascie van het buikgebied komen. Stress of een emotioneel trauma vastgehouden in het bindweefsel van het buikgebied kan dus zorgen voor nekklachten. Ik kijk in dit geval dan ook naar de oorzaak van de stress of de betekenis van het emotionele trauma.

Oorzaken van spanning in de fascie zijn dus niet alleen fysiek (een ongeval, ziekte of lichamelijke overbelasting), maar ook stress of een emotioneel trauma kunnen dat zijn. Heel vaak is het een combinatie van meerdere factoren.